Οκινάουα
.
Ότι είναι τα Sandwich Islands (Hawaii, Kauai, Molokai, Maui κλπ) από το 1959 για τις Η.Π.Α, ότι είναι τα Îles de la Société (Tahiti, Moorea, Bora-Bora κλπ) από το 1880 για τη Γαλλία, ότι είναι το Isla de Pascua (Rapa Nui) από το 1888 για τη Χιλή, το ίδιο είναι και τα νησιά Ryukyu (Okinawa, Miyako, Yaeyama κλπ), από το 1609 για την Ιαπωνία και από το 1945 για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ταυτόχρονα.
Είναι δηλαδή νησιά γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, που κατοικούνται από αυτόχθονες κατοίκους, αλλά, υπάγονται στρατιωτικά και πολιτικά σε ισχυρότερες χώρες που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή τους. Ειδικά οι κάτοικοι της νήσου Okinawa (από πατέρα σε γιό και από παππού σε εγγονό) έχουν πολλές ιστορίες να λένε για τους επίδοξους κατακτητές της πατρικής τους γης και για τους πολέμους και τις στερήσεις που έχουν υποστεί, χωρίς τη θέληση τους.
Από το 1945 έως και το 1972 η νήσος Okinawa αποτελούσε κατάκτηση των ΗΠΑ. Το 1972 οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Ιαπωνία τα 4/5 της νήσου ενώ στο υπόλοιπο 1/5 -σε διάφορα στρατηγικά σημεία- είναι εγκατεστημένες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Η Okinawa έχει το σχήμα της νήσου Εύβοιας (στραμμένη 90 μοίρες προς τα δεξιά) και έχει την αντίστοιχη έκταση των νήσων Ρόδου - Καρπάθου μαζί. Η επιφάνεια της "Καρπάθου" αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ.
.
Η νήσος Okinawa είναι η μεγαλύτερη του αρχιπελάγους των Ryukyu. Τα νησιά ξεκινούν ανατολικά της Shanghai στην ανατολική κινεζική θάλασσα και, σαν τόξο, κατευθύνονται από τη νήσο Kyushu έως τη νήσο Taiwan, στον τροπικό του Καρκίνου. Το αρχιπέλαγος αποτελείται περίπου από 160 νησιά εκ των οποίων κατοικούνται τα 50. Από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ομάδες. Τα νησιά Okinawa, τα νησιά Miyako και τα νησιά Yaeyama. Όλα μαζί αποτελούν σήμερα την ιαπωνική «Επαρχία της Okinawa», με αυτόχθονα πληθυσμό 1.310.000 κατοίκους (απογραφή 2001), εκ των οποίων οι 1.150.000 κατοικούν στην Okinawa που έχει πρωτεύουσα τη πόλη Naha. Η νήσος Okinawa κατοικείται συνεχώς από τους ιστορικούς χρόνους. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία έως και την πρώτη χιλιετία μ.Χ.
.
Η πρώτη κινεζική αντιπροσωπεία (της δυναστείας των Ming) προερχόμενη από την επαρχία Fukien εγκαταστάθηκε στη νήσο Okinawa το 1372, που την περίοδο εκείνη είναι διηρημένη σε τρία Βασίλεια, τα Chuzan, Hokuzan και Nanzan.
Οι κινέζοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι και η στρατιωτική τους ακολουθία “μεταφέρουν στις αποσκευές τους” την κινεζική πυγμαχική και γυμναστική τέχνη Ch’uan Fa, που για τα επόμενα 500 χρόνια θα αποτελεί ανεξάντλητη πηγή λαβής γνώσεων, ιδεών και συστημάτων που θα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη, εξέλιξη και τελικά τυποποίηση της αντίστοιχης τοπικής πυγμαχικής τέχνης Tode (κινεζ. "Karate", ιαπ. "Bushi no te", ελλ. "Κυρίαρχο χέρι"). Από το συνδυασμό των δύο τεχνών θα δημιουργηθεί ένα καλά δομημένο άθλημα σωματικής και πνευματικής ευεξίας που σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Karate-do (ελλ. "Ο δρόμος της αυτογνωσίας -μέσω της τέχνης- του άδειου χεριού").
.

Σύντομη ιστορία δημιουργίας του Karate-do στην Okinawa.
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο