Ιαπωνία
.
Η Ιαπωνία είναι νησιωτικό κράτος της βόρειο ανατολικής Ασίας. Έχει έκταση περίπου 380.000 τ. χιλ. και πληθυσμό περίπου 130 εκατομμύρια κατοίκους.
Το ιαπωνικό κράτος (αρχιπέλαγος) συγκροτείται σήμερα από τις νήσους Hokkaido, Honshu, Shikoku και Kyushu, τις νήσους Bonin (Ogasawara-gunto), Daito-shoto, Minami-jima, Okino-tori-shima, τις νήσους Ryukyu (Nansei-shoto) και τις νήσους Volcano (Kazan-retto).
Από την αρχαιότητα έως σήμερα οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν την ιαπωνική ιστορία κατοίκησαν στα νησιά Honshu, Shikoku και Kyushu και θα πρέπει πάντοτε να θεωρούνται ως ο κορμός της ιαπωνικής γης και ως βάση για την συρρίκνωση ή την επέκταση της χώρας στην πορεία του χρόνου.

Η ελληνική λέξη ΙΑΠΩΝΙΑ ή η αντίστοιχη αγγλική JAPAN ή η αντίστοιχη γαλλική JAPON δεν είναι το όνομα που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για τη χώρα τους. Το ιαπωνικό όνομα είναι NIPPON ή NIHON. Το πρώτο χρησιμοποιείται ως επίσημο και αναφέρεται στο κράτος (χώρα), ενώ το δεύτερο συνηθίζεται στον προφορικό λόγο και σημαίνει το έθνος (ιάπωνες). Για τη γραφή αυτών των λέξεων χρησιμοποιούνται οι κινέζικοι χαρακτήρες 日本. Οι λέξεις Nippon και Nihon σημαίνουν στα ιαπωνικά «η προέλευση του ήλιου» και σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά η Nippon λέγεται «Η χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου».

Τη λέξη Nippon την πρωτοανέφερε το 617 μ.Χ. ο ιάπωνας πρίγκιπας Shotoku Taishi σε ένα γράμμα του προς τον αυτοκράτορα Zui της Κίνας. Ο πρίγκιπας αυτός θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λόγιους και στοχαστές της Ιαπωνίας καθώς επίσης και ο εισηγητής του Βουδισμού Ch'an (ιαπ. Zen) στη χώρα. Η λέξη Japan προέρχεται από παρόμοια ονομασία που έδωσε στη χώρα στα τέλη του 13ου αι. μ.Χ. ο διάσημος περιηγητής της εποχής MarcoPolo.

Πριν από την ονομασία Nippon χρησιμοποιούντο και άλλες παρόμοιες ή συναφείς ονομασίες για τη χώρα, η αρχαιότερη όμως ονομασία της είναι WA που σημαίνει Απόλυτη Αρμονία.

Το 660 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Τζιμού (γιό της θεάς Αματεράσου) ιδρύεται το πρώτο πατριαρχικό κράτος, που από τους ιάπωνες θεωρείται ως έτος ιδρύσεως της χώρας τους. Η επέτειος αυτή εορτάζεται την 11η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Ιαπωνίας, πολύ πριν από την επίσημη ημερομηνία ίδρυσης της χώρας, ζούσαν -από βορρά προς νότο- σε διάφορες φυλετικές ομάδες σκορπισμένοι σε ζωτικά σημεία των μεγάλων νησιών. Οι σύγχρονοι ιάπωνες τους ονομάζουν με μία λέξη Ainu που σημαίνει "Αυτόχθονες" ή "Γηγενείς". Από τους επιστήμονες (ανθρωπολόγους, βιολόγους, αρχαιολόγους κλπ) ταυτίζονται με τους κατοίκους του αρχαιότερου ιαπωνικού πολιτισμού, του Jomon (14.000 έως 300 π.Χ. και για τη νήσο Hokkaido έως το 750 μ.Χ.). Οι κυριότερες εθνότητες ονομάζονταν Okhotsk, Utari, Ezo, Emishi, Hayato, Saeki, Mishihase, Azumi, Kumaso, Kumabito, Koshijin, Tsuchigumo, κ.λ.π.

Οι Ainu κατάφεραν να επιζήσουν του τελευταίου παγετώνα συγκροτημένοι σε μικρές φατριές γύρω από μεγάλες λίμνες γλυκού νερού που είχαν (και έχουν) δημιουργηθεί σε ορισμένους κρατήρες από τα 140 ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας. Το νερό στους κρατήρες ήταν πόσιμο και βρισκόταν σε θερμοκρασία κατάλληλη για τη διατήρηση της διατροφικής αλυσίδας, σε αντίθεση με το υπόλοιπο περιβάλον όπου υπήρχαν πολικές θερμοκρασίες.

Ο λαός αυτός ήταν συγκεντρωμένος σε μικρές κοινότητες στα νησιά Honshu, Shikoku και Kyushu. Είχαν αναπτύξει ένα είδος οικονομίας που βασιζόταν στο κυνήγι, το ψάρεμα και τη συγκομιδή πάσης φύσεως καρπών που δίνει η φύση. Κατοικούσαν σε καλύβες με κυκλικό ή ορθογώνιο σχήμα εντός περιφραγμένων φατριών που διοικούντο από τον γηραιότερο άνδρα, τον πατριάρχη. Ο συνολικός πληθυσμός τους στην αρχή του 1ου αιώνα μ.Χ. δεν ξεπερνούσε τους 300.000 ανθρώπους.

Για τα σύνορα (όρια) της φατριάς υπήρχαν ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες (οι "πρόγονοι" των Samurai) που είχαν ως αποκλειστική εργασία να υπηρετούν τα συμφέροντα του πατριάρχη και των πολιτών. Η εκπαίδευση τους βασιζόταν στο σύνθετο παλαιστικό και πυγμαχικό άθλημα "Sumai" (σήμερα Sumo) που σημαίνει "Πλήρης Μάχη" ή "Παμμαχία".

Οι περισσότεροι απόγονοι των Ainu ζουν σήμερα στη νήσο Hokkaido και ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στους 130.000 κατοίκους. Ποσοστιαία αναλογούν στο 1 τοις χιλίοις του ιαπωνικού πληθυσμού, αλλά, παρ' όλα αυτά αποτελούν αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα από το ιαπωνικό κοινοβούλιο.
.

Ζωή και Τέχνη του πολιτισμού Jomon.
.

Ο πανάρχαιος χoρός των φυλάκων της φατριάς των Utari.
.

Η πανέμορφη λίμνη Toya στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Usu.
Κοντά στο Sapporo στο νοτιοδυτικό μέρος της νήσου Hokkaido.
Υψόμετρο βουνού Usu 733 μέτρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο